Wednesday, 20 February 2013

banana

macam ni la along (kakak) selalu ajar amni bercakap..haha



Tuesday, 19 February 2013

wish to go home now



Monday, 18 February 2013

kategori mengharap

siapa yang tak cemburu?? kalau..

tiap-tiap hari tengok fb or tweeter kekangkawan post gambar anak mereka yang comel-comel tu

tengok instagram kengkawan post gambar 3D scan, baju baby, baby mandi, baby buat mimik innocent face tu

terasa hati wehh..tipu la kalau tak!!
ye...memang bukan rezeki aku lagi..tapi kekadang perasaan susah nak di kawal

betapa besar nyer dapat manfaat untuk jadi seorang ibu

Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya maka beristighfarlah para Malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.


Apabila seseorang perempuan mula sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala yang berjihad pada jalan Allah SWT.


Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya yang melahirkan.


Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.


Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT mmberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.


Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.



teruja sangat dapat tengok diorang semua dapat kurniaan yang amat ternilai ni kat mereka..tiada sedikit pun terasa iri hati..cuma rezeki belum menyebelahi diri ni..
aku Redha~

ada segelintir orang menyatakan bahawa untungnya diri yang belum sempurna ini..
Kami mohon jangan lah terlalu membandingkan anugerah yang kamu perolehi dengan kami yang belum memilik apa-apa..kami masih belum berpeluang untuk itu..Jadi, kami mohon, usah dibandingkan lagi.. Sememangnya ianya tak sama dengan memiliki rumah sendiri, keseronokan pergi bercuti, dan segala keseronokan yang ada dimuka bumi ini.

Kami bukanlah mohon untuk dijaga hati kami setiap masa.. kami bukan minta semua menjaga tutur kata.. tapi cukuplah sekadar memahami bahawa setiap yang berlaku itu adalah ketentuan daripada Allah.. siapalah kita untuk menidakkan ketentuan Allah? siapalah kita untuk bertanyakan bila rezeki anak itu akan dimiliki? siapalah kita untuk menolak ujian daripada Allah? *petikan dari kami yang berhati walang


Wednesday, 6 February 2013

trip to thailand...

baru ada masa nak cerita...maaf la yer..
jujur dari hati mula-mula tak berkenan sangat nak pergi sana..bukan tak nak pergi cuma banyak perkara kena harungi sebelum itu..dan masa akan datang..kita ni hanya mengikut jer..alhamdulillah  rezeki bertambah masa tu..baru semangat ada sikit..(sikit jer la..tetttt~)

ok back to the story..
trip ni sepenuhnya menaiki van..


van ok!!..
bayangkan la..apa yang patut sakit semuanya sakit haha
tapi ok la jugak sebab dapat merasa pergi singgah semua tempat..
sakit tu semua balik kita uruskan sendiri 

bertolak dari rumah jam 1 pagi
stay kat hentian kuala kangsar tunggu untuk solat subuh dan sarapan pagi di changlun
masa makan di beri info bila dah masuk border (sempadan) nak pergi hatyai lagi sejam..
ohhh ok lagi..
dari hatyai ke krabi 2 jam..destinasi pertama ke phuket..
so nak ke phuket lagi 4 jam..total 7 jam..dalam kepala..saya perlukan katil sekarang hahaha


 dah sampai imegresen kena bayar RM 1..kurang pasti untuk apa..


dah sampai..here we are in thailand..1st time merasa pergi tempat orang..tapi perjalanan masih lagi jauh
bangun tido..bangun tido belum kunjung tiba...fuuuhhh~

sesampai je ke phuket hari dah gelap..perut pun dah terlebih lapar..poor my tummy..asik kunyah makanan ringan je..alhamdulillah..kat phuket ada masakan islam dan halal





order macam makan kat malaysia..tapi kat sini kalau tak pedas tak sah..berjuih bibir ni tapi sedap hehe
makan kat sini agak mahal sikit.. berbanding dengan krabi..

perut dah kenyang..hati dah senang..cari la tempat menginap..cari hotel bajet jer


fridge dengan tv tu wayang je..dalam bilik kami tak de pun.. hehe
next day lepas breakfast checkout..next trip ke krabi..tapi before ke krabi jalan-jalan la dulu pekan phuket..naik bot jalan-jalan pulau




krabi..
tak sempat jalan banyak sangat..sebab malam dah check in..pagi dah check out..just pergi bershopping je kot..gambar hotel ada kat filem instax..lagi selesa dari phuket :p
tak ingat plak..
tapi kalau dah sampai krabi pergi la makan kat sini..lokasi KOH SAMUI
nama kedai SAMI KITHCEN
sedap!!


kat krabi ni ada 1 makanan nak kami baru 1st time rasa
"kengsom"
rasa macam tomyam..pedas dan masam..tapi rencah dalamnya ada yang letak nenas atau rebung dan isi ikan..
sedap gak..


selepas makan before pergi ke next trip iaitu hatyai kami singgah di floating market..
tak tau la betul ke tak nama dia hahaha lupa plak


nampak air tu..mereka jual dalam pasu..tapi harga 20 bath = RM2
murah kan..kalau kat sini dapat dalam plastik ikat tepi jer hehe


kat hatyai kami stay lama sikit..2 malam..gambar hotel pun tak de..maaf la yer..masa ni kamera dah rosak huhu..hotel best ada bath tab..tapi katil single..ciss~
kat hatyai jugak la saya dapat makan roti canai kuah kari hahaha
sebab masa kat phuket roti canai dia makan dengan gula dan susu (susu pekat manis tu) :p
memilihkan..tapi nak buat macam mana..
kat hatyai kata mereka murah sikit kalau nak shopping..yup..memang betul..tapi kalau pergi pasar (ala-ala pasar malam) tak berapa berkenan sikit..orang kedai dia tak friendly..
bila fikir pasal penat memang berbaloi sebab dapat singgah semua tempat..

balik je malaysia..benda pertama yang saya cari adalah
.
.
.

hehe
tata~

Saturday, 2 February 2013

feb 13


everytime i always wish "be nice to me"
so do you feb please be nice with me ok :)