Wednesday, 31 December 2014

penutup 2014

azam 2013 terlaksana pada tahun ni
tapi tidak kekal hingga ke hujungnya..
kegembiraan..kesedihan tiada yang kekal..semua silih berganti..tapi masih menaruh harapan yang tinggi untuk tahun baru yang bakal menjelma


today was the last day of  2014
May God give me the happiness and strength to overcome my past year failures.
As this year is ending, I wish all the negativity and difficulties also end with this year and 2015 bring success and desired results for us together

happy new year to all of u
hello and welcome 2015
let's start with "بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ"





p/s: harini birthday abah..no new year celebration as before..tapi tetap ada majlis keraian buat abah :)


xx

Friday, 26 December 2014

travel bersama pototravel


hai semua..salam bertemu kembali...

sorry la amik masa nak post pasal pergi bercuti ni..nak rehatkan otak dulu sebab balik cuti kerja menimbun..hahaha biasa la tu kan.. ok jom kita start

ini cerita bukan tajaan ya hahahaha..kali ni kami pergi geng ladies je..abah..suami..abang ipar..pakcik semua kena tinggal..(diorang yang tak nak ikut ya)
kami semua pergi under Poto Travel..harga promosi sekian..sekian..sekian..(for info visit their website)




penginapan kami telah disediakan..hotelnya berada berdekatan dengan pasar Ben That..
keluar pintu bahagian belakang pasar (kalau depan menghadap jalan besar ada round about)..jalan terus dah jumpa.. hotel dia memang selesa dan puas hati..
lepas landing dan check in hotel kami terus pergi shopping..dekat jer..jalan kaki lintas jalan 2 kali dah sampai..ada la dalam 200 meter..


sakan kau tengok mak-mak bershopping..den tompang menyelit jer hahaha..
masa ni la korang boleh minta tawar kaw-kaw punya..tapi depends on owner kedai la..kalau hati batu memang tak dapat jugak..

selagi kedai belum tutup..selagi tu la kita akan menapak pergi situ..malam plak kita akan pergi pasar malam dia..keliling pasar  Ben Thant tu juga,,tapi perlu lebih berhati-hati kerana dekat pasar tu ramai sangat gangguan dia..mereka akan sentiasa ikut kita..rimas!!


ini adalah salah satu kedai wajid pergi sebab boleh kira puas hati jugak la..owner dia pun ramah je..
harga berpatutan contoh: baru kurung cotton dah siap jahit manik baru RM45..jubah RM50 dan sebagainya..kedai ni ada 3 cawangan semua dekat-dekat area ben thant tu..


hari ke dua kami dibawa ke Cu Chi Tunnel tapi sebutan orang sana 'GU' Chi tunnel..
dalam perjalanan kita akan nampak permandangan sawah padi..keluasan dia memang cukup untuk tampung 1 vietnam punya bekalan..akan tetapi di tengah-tengah sawah akan ada "kubur"..pelikkan..tapi ada la kot adat resam or kepercayaan orang sana..
Cu Chi tunnel ni seronok tempatnya..betapa hebatnya mereka dulu gali tanah untuk buat terowong..siapa yang nak merasa masuk ke terowong tersebut anda patut cuba...jika lemah semangat anda dengar je la cerita orang bagaimana perasaan masuk dalam tu..best tapi takut gak..


hari ketiga kami dibawa ke mekong..perjalanan dari Ben Thant ke mekong selama 1 setengah atau 2 jam..ikut jalan highway so tak sesak sangat...
mula-mula kami pergi ke pulau dulu melihat orang kampung buat gula kelapa, minum air madu dan merasa buah-buahan..minum air madu tu memang sedap..unik..sedap la sebab ada letak limau sekali bagi rasa masam-masam manis..kat sini juga ada jual beg kulit..tapi berhati-hati ya..kena tanya dulu bahan campuran dia..
sambil makan buah pula..kita akan dihiburkan dengan nyanyi lagu tradisi mereka..walaupun tak faham tapi seronok..


sampai dihujung kampung kita naik sampan untuk ke jeti..sesampai dijeti dihidangkan pula air kelapa...ahhhh sedapnya..lega~

 dah penat kesana kemari..kita cerita bab makan pula..
siapa yang pergi under agency korang tak payah risau..semua sudah disediakan..
sepanjang berada kat sana..makan semua tip top..puas hati..sedap..perrghhhh licin pinggan
and for sure dijamin halal!

korang cari la senarai nama restoran ini ya

*Satay House (masuk jalan-jalan cari makan)
*Serai (ikut pintu belakang Ben Thant menghala ke hotel kami)
*Halia (berhadapan dengan restoran serai)
*D'Nyonya (tak ingat kedai dia kat mana tapi sebelah masjid)





kalau makan guna duit sendiri memang tak cukup duit shopping..sebab ramai orang kata makanan sana mahal..tapi memang pun..mak aku beli teh segelas harga RM8!! ada geng kami makan roti canai laki bini kena RM19!! fuuuhhhh~

sepanjang berada di sini aku cuma rasa kecewa sikit sebab tak dapat pergi Saigon Square dengan Taka Plaza..ini kerana jadual telah bertukar di saat akhir...tapi mana tahu kalau lepas ni ada rezeki lagi..memang tempat yang tak pernah pergi la kita terjah dulu hehehe...ini kali pertama..bagi kenal kawasan persekitaran..mana tahu nanti boleh pergi sendiri kan..


dah seronok sakan..jom kita balik..alhamdulillah semua berjalan lancar..kastam semua ok..

till we meet again...bye~

Wednesday, 10 December 2014

cuti..cuti..




hooorrrayyyyy~

last day kerja..esok cuti am Selangor...
jumaat....!!! holiday~~~
.
.
.
.
let's travel to vietnam



thanks to blogger kerana bermurah hati untuk share tips dan pengalaman di sana...
nantikan entry post dari aku pula ya..kali ini yang pergi hanya kaum wanita sahaja (ladies day..lets rockin girlsss~) hahahaha


p/s: ada sesiapa yang nak kirim ke?
.
.
.
.
.
.
kirim ucapan selamat maju jaya kepada harimau malaya~
auuuuummmmmm

bye


Friday, 5 December 2014

sana sini

bagi sesiapa yang fanatik sangat pasal buku dan suka membaca... mesti ini adalah penantian bagi mereka..
bagi sesiapa yang tinggal area sini hentikanlah pergi ke mines tu waktu sekarang ni..sebab ke'confirm' mesti jemmmmmmm giler!
kalau nak shopping pergi ler ke IOI City Mall..kan dah bukak hehehehe


dulu teman kakak je pergi sini.. tapi kali ni mesti dia nagis nyer la tak dapat pergi sob..sob..for her T_T 


untuk sesiapa yang tak pernah pergi dan nak merasa pergi kesana.. ikut la direction ini ya~
dijamin harga buku dia memang murah gilerrr!!
dan terdapat pelbagai pilihan..


just found this book..somebody tag me on facebook...hahahaha lepas tu terus post ke Encik Somi a.k.a 't0rabOra' short form 'tora'...
mak ada cerita dulu pasal si 'tora' ni..tapi tak percaya..haaaaa sekarang baca la kisah nyer..

kisah seterusnya..

dalam minggu ni aku kena cari jugak kasut ni..for info kasut ni jual dekat instagram CHOCTOPBYCHEDORA (pergi follow cepat 'ini bukan iklan berbayar ya').. memang adore giler kasut ni..
tapi aku tak nak beli online dulu..nasib baik ada vendor jual kat bangi..nak try dulu saiz kasut (konpius dengan saiz sendiri) and keselesaan dia..kalau tak de design yang aku minat baru beli online..tapi mesti kena beli sebelum pergi 'travel'.. MESTI!!



comel wehh....

dan lagi minggu ni jugak ada bazaar sana sini..ada busfest kat putrajaya sentral la..ehehbazaar kat bangi la...orang kawin la (tetiba terselit) mana satu yang sempat nak pergi..ini baru sekitar kawasan sini jer..

ok la..jumpa lagi..selamat berhujung minggu :)




Monday, 1 December 2014

1.12.2014


be a good "month" ok

tak sabar nak cuti akhir tahun..
tak sabar nak travel..
yeay~